5 лютого в музеї історії Дніпродзержинська відкрилася виставка "Материнське поле", присвячена видатному киргизькому письменнику і гуманісту Чингизу Айтматову. Виставку презентував Надзвичайний та Повноважний Посол Киргизької Республіки в Україні Улукбек Кожомжарович Чіналієв.

Поважних гостей вітав ансамбль бандуристів "Чарівна пісня" музичної школи № 3 під керівництвом Людмили Пламаділ. "Сьогодні центр культурного життя України, напевно, знаходиться тут, в музеї історії міста Дніпродзержинська, - сказала директор цього закладу Наталія Буланова. - Тому що тут відбувається по-справжньому знакова подія в культурному житті країни. Адже відкриття Всеукраїнської художньої виставки "Материнське поле", присвяченої видатному киргизькому письменнику і громадському діячеві Чингизу Айтматову для нас має дуже велике значення. Виставка відбувається справді в складних умовах, під час воєнних дій, коли наша область стала фактично прифронтовою зоною. І сьогодні, як ніколи, загострюються почуття, про які писав Чингіз Айтматов: любов та зрада, життя та смерть, добро та зло. Зараз кожен мусить вибирати свою дорогу в цьому житті. Тому творчість письменника є актуальною, як і ті роботи, які у нас представлені. Мені б хотілося ознайомити присутніх з організаторами цієї виставки. Тому що в її відкритті виступила ціла плеяда організацій. Це Національна Академія образотворчого мистецтва та архітектури України, Національна спілка художників України, Посольство Киргизстану в Україні, Дніпродзержинська міська рада. Звісно до них долучився і музей історії Дніпродзержинська. Я дуже вдячна як всім організаторам виставки, так і її гостям, які присутні на відкритті художньої експозиції "Материнське поле".

У відкритті прийняли участь Дніпродзержинський міський голова Станіслав Олександрович Сафронов, Надзвичайний та Повноважний Посол Киргизької Республіки в Україні Улукбек Кожомжарович Чіналієв, радник посольства Киргизької Республіки в Україні Батир Акилбекович Кадиркулов, генеральний директор акціонерного товариства "Ак-Куу" Нургуль Маліковна Малабаєва, представник асоціаціїї молодих підприємців Киргизької Республіки в Україні Азамат Ісмаїлов. Разом з ними були присутні проректор з наукової роботи, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри живопису і композиції Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури Остап Ковальчук, кандидат мистецтвознавства, завідувач кафедри, цієї ж академії, секретар Національної спілки художників України Костянтин Чернявський.

С.Сафронов зазначив, що Чингиз Айтматов займався гуманістичною письменністю, він був людиною, яка піклувалася і вболівала за свій народ. "Сьогодні ми маємо можливість збагатити свій досвід завдяки виставці "Материнське поле", - сказав Станіслав Олександрович. - Мені дуже приємно, що колектив музею Дніпродзержинска на чолі з його керівником Наталією Миколаївною Булановою приклав багато зусиль, щоб на високому рівні підготовувати і показати експозиції, в яких відображені побут і культура Киргизстану. Я хотів, щоб ці починання стали для нас добрим надбанням розвитку відносин між нашими народами. Щоб ми дали поштовх нашій співпраці в економіці, культурі, спорті, духовності".

З відповідним словом виступив Надзвичайний та Повноважний Посол Киргизької Республіки в Україні Улукбек Чіналієв. "Для нас открывать выставку жизни и деятельности великого гуманиста и писателя Чингиза Айтматова великая честь, - сказал высокий гость. - Еще очень приятно, что это происходит в одном из лучших музеев в Украине. Когда еще был жив Чингиз Айтматов, то по опросу читателей он оказался самым читаемым зарубежным писателем в Украине. И когда он узнал, что его так высоко почитают, он написал открытое письмо, в котором выразил самую искреннюю свою любовь к украинскому народу, людям с которыми он впервые познакомился у нас в Кыргызстане. В Кыргызстане проживают украинцы пятого поколения. Айтматов в молодости услышал как-то за околицей прекрасную песню, автором которой был Т.Шевченко. И когда в 1964 году исполнилось 150 лет со дня рождения Кобзаря, 9 марта в "Правде", главной газете Советского Союза, он посвятил прекрасные слова относящиеся к этому выдающемуся сыну украинского народа. Чингиз Айтматов сказал, что пока существует прекрасный украинский язык, пока почитается Тарас Григорьевич Шевченко, эта страна никогда не пропадет в своем развитии, она все время будет подниматься по восходящей. В 1972 году будучи в Украине, он пожелал украинскому народу счастья, благополучия, процветания. В ответ мы видим здесь произведения, написанные как украинскими, так и киргизскими художниками. Здесь представлены картины навеяны произведениями Чингиза Айтматова. Я искренне признателен и благодарен за то содействие, понимание возможность прикоснуться и познакомиться с традициями и культурой киргизского народа. И рассчитываю на то, что это соотвествующим образом будет передаваться нашему обществу, нашим людям, разделяющих самые дружеские и искренные отношения к Украине. Благодарю коллектив музея, за то что вы приложили частичку сердца для открытия этой выставки".

За активну участь в підготовці організації відкриття виставки "Материнське поле", присвяченній письменнику Чингизу Айтматову, почесними грамотами Посольства Республіки Киргизстан та подарунками були нагороджені працівники музею історії Дніпродзержинська: Наталія Буланова, Марина Черкащенко, Олександр Чорноморець та інші.

Остап Ковальчук розповів, що дана пересувна виставка вже функціонує другий рік. "Вона починался ще у такі більш безхмарні часи, - розповідає проректор з наукової роботи Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури. - На жаль так вийшло, що відкриття припало на революційні і воєнні події. Картини з осені 2013 року зберігалися в Посольстві Республіки Киргизстан. Багато художників хвилювалися, що з їхніми картинами. Але вони охоронялися на дипломатичному рівні. Після Києва виставка побувала в минулому році в Чернігові. А потім зразу ж поїхала до вас в Дніпродзержинськ. Ваш музей має дійсно славу на всю Україну. А ще нас вразив майдан де знаходиться Голгофа. І ми зрозуміли, що не помилилися з місцем вибору. Я дещо займався музейною справою і скажу, що настільки грамотно, мудро і мистецьки зроблена експозиція, що її необхідно зафільмувати, зафотографувати. Це зразок, як потрібно робити такі виставки. І тим більше, відкрию секрет, що у нас не було такої співпраці технічної, як і що там розміщувати. Воно вийшло дуже грамотно, інтуїтивно, бо працівники музею, які щойно були нагороджені, працювали від серця. І дуже символічно, що в центрі експозиції, під прапором Киргизстану, розміщена робота "Караван" Костянтина Чернявського, який зараз присутній. Біля нього робота Турата Темтемішева. Це його однокурсник, який вчився у нас в Києві. А потім він розписав в Бішкеку українську школу. Я думаю те, що художники дружать, і народи наші повинні дружити надалі".

Вітання від голови Національної спілки художників України Володимира Чепелика передав її секретар Костянтин Чернявський. "Ця подія для нашої спілки була дуже хвилюючою, - говорить К.Чернявський. - Проект був розрахований на те, щоб в ньому взяли участь художники з усієї України. Дійсно, художники відгукнулися, і були представлені роботи з абсолютно всіх регіонів країни. Кожен переживав по своєму, відображуючи своє бачення і своє враження від такої постаті як Чингіз Айтматов. Місто Дніпродзержинськ стало для мене майже рідним. Я дуже часто їжджу по справах до Дніпропетровська і завжди вибираю дорогу аби проїхати через Дніпродзержинськ. Тому, що це місто для мене стало надзвичайно теплим, рідним. В першу чергу безумовно завдяки нашій співпраці з Наталією Миколаївною. І ще один такий цікавий момент. Минулого року, коли приїжджав в ваше місто, я побачив на фасаді будинку, думаю самий великий прапор України. І у мене з'явилась гордість за цю землю, за цих людей, майже земляків, так як я родом з Дніпропетровська".

Якщо коротко підсумовуючи обговорення виставки "Материнське поле", то можна сказати, що вона є спільною відповіддю українських та киргизьких митців на ті виклики, які стоять сьогодні перед наши суспільством. "Цей висновок нагадує про те, що існує закон природи: як світло перемагає темряву, так і добро переможе зло", - резюмувала презентацію виставки Н.Буланова.

Після офіційної частини присутні змогли подивитися експонати та почути коментарі спецалістів та авторів.

ШТРИХ
* Чингиз Айтматов – візитна карточка Киргизстана.
* До 1991 року в Киргизії проживало 90 тисяч етнічних українців, зараз їх проживає 22,5 тисячі. Вони зберегли культуру, самобутність, мову.
* Киргизький народ, як ніхто розуміє ті події, які відбуваються в Україні. Вони також пережили дві революції.
* Надзвичайний та Повномочний Посол Киргизької Республіки в Україні Улукбек Чіналієв відзначив, що як в Україні, так і в Киргизстані дуже актуально стоїть питання охорони навколишнього середовища.

В.Куленко

http://vk.com/album84493189_211433384