1Плякун
 
7 листопада в центральній міській бібліотеці відбувся творчий вечір поетеси Валентини Плякун. На нього зібралися друзі, знайомі і просто цінителі її поетичних рядків. 
 
Відкриваючи зустріч, директор бібліотеки Тетяна Герасюта відзначила, що Валентина Плякун - жінка дивовижної долі. "Ми нарікаємо на різні негаразди в своєму житті: то обличчя некрасиве, то колір волосся не пасує, то занадто набрали ваги. А поруч живе людина з особливими потребами, яка дуже любить життя, і таким чином реалізує себе в ньому. І те як це робить, вона гідна величезної поваги. Я їй заздрю, тому що не вмію так робити як Валентина. Крім того, що пише вірші, вона постійно приймає участь в шахових і шашкових турнірах, грає в настільний теніс. Заробила купу грамот і медалей. Не дивлячись ні нащо, радіє життю і передає свій оптимізм оточуючим", - сказала Т.Герасюта. В знак подяки за підтримку бібліотекою творчих людей, Валентина Плякун подарувала їй  м'яку іграшку курчати - символу життя, початку нового.
 
Девізом творчого вечора поетеса вибрала слова "Незважаючи ні на що і вітрам всім на зло". 
 
В дитинстві у Валі паралузувало ноги, пішло здоров`я. Та не пішла любов до життя. Поезія завжди її вабила. В школі вона писала сценарії до спектаклів, і сама ж була режисером-постановщиком. На КВНах її вибирали капітаном команди. Грала на баяні, співала в хорі. Після школи-інтерната поступила самостійно (а як це важко, можите уявити, - прим. автора), без всяких протеже, в технолого-економічний технікум. І там Валя була на перших ролях. Випускала стінгазету на англійській мові "Friendship". Та головним для неї тоді був спорт, мандрівки, народження дочки (її дочка закінчила Харківську академію фізичної культури і спорта, - прим. автора), вивчення іноземних мов. 12 операцій злегка остудили її ентузіазм, ослабили пам`ять, але не змогли лишити радості буття, гострого сприйняття світу, захоплення чудесами природи. 
 
Друкуватися Валентина Плякун почала в газеті "Знамя Дзержинки". Писала вірші, прозу. Зараз постійно публікується в обласній пресі. Її вірші ввійшли в збірку "Неопалима купина".
 
"Все, що я зараз пишу, проходить через моє серце, очищає душу, тримає на плаву. Дозволяє підніматися над сірими буднями І даже в них бачити перлини того прекрасного, ради чого живе людина на Землі, - говорить поетеса. - Несправедливість - це моя ахілесова п`ята, яка причиняє мені моральний біль сильніше фізичного. Це те місце над яким я працюю в духовному плані все життя. Учусь прощати, бути вище проблем, дивитися на це зі сторони. Але поету це важко. Тому легше трансформувати зло причинине мені, добром. А людям, які розчаровані, протягнути рук допомоги і посміхнутись. Життя продовжується. А це означає, що ще можна встигнути зробити щось хороше".
 
До привітань в адрес Валентини Плякун долучилась і Оксана Попельнюк, помічниця депутата Верховної Ради Олександра Дубініна. 
 
На творчому вечорі для Валентини Плякун читали свої вірші поети Вадим Бушенко, Алла Назарова, грали музичні номери гітарісти Сергій Шаповалов і Віктор Фадєєв. Під чарівну східну мелодію виконала танець балерина Галина Афанасьєва. 
 
На завершення вечора директор міського "Інваспорту" Юрій Коновалов вручив Валентині Плякун букет осінніх квітів, а Тетяна Герасюта подарувала книгу Олександра Слонєвського "Ельна".
 
Текст Віктора КУЛЕНКА.