Заставка

Кам'янський індустріальний коледж 8 червня на декілька годин перевтілився в острівець японської культури. На вході в учбовий заклад гостей зустрічали дівчата, одягнені в кімоно, та хлопці з прапорцями Японії і України. Повсюди висіла символіка країни Вранішнього Сонця. На стінах холу розмістилася фотовиставка. Все це входило в програму фестивалю, який проводився в рамках року Японії в Україні і був приурочений до 25-річчя встановлення українсько-японських дипломатичних стосунків.

Директор навчального закладу Сергій Петрович Бажан відкриваючи фестиваль, привітав гостей і студентів із цим святом. "Співпраця Кам'янського індустріального коледжу із амбасадою Японії в Україні розпочалася в 2015 році. Ми брали участь у грантових програмах, але поки нічого не виграли, - посміхаючись розповів Сергій Бажан. - Вважаю, що не тільки для коледжу, а й для міста така співпраця в перспективі була б дуже корисною. Зовсім недавно за Кіотським протоколом наша міська поліція отримала японські автомобілі. А в нашому коледжі випускаються фахівці, які обслуговують цю автотехніку (обслуговування і ремонт обладнання тракторів, автомобілів і двигунів, - прим. автора). Мені дуже приємно, що індустріальний коледж може долучитися до програми святкування року Японії в Україні. Цей фестиваль проводиться за підтримки посольства Японії в Україні при участі україно-японського центру КПІ імені Ігоря Сікорського. Нехай в нашому місті сьогодні хоч на декілька годин буде Японія".

Бажан

Сергій Бажан представив шановних гостей: керівника-координатора проектів україно-японського центру КПІ імені Ігоря Сікорського Вікторію Мирончук, майстра каліграфії Хітоші Макомура, майстра суміє (малювання тушшю) Ольгу Зен, майстра ікебани (складання букетів) Олену Капранову.

Вікторія Мирончук, привітавши присутніх, наголосила, що Кам'янський індустріальний коледж офіційно включений до програми посольства Японії по святкуванню року Японії в Україні. "Можливо в майбутньому ваша доля колись приведе до Японії. І тоді ви можете скажете: о, це я вмію, я навчався цьому, про це я знаю", - відзначила вона.

Японія незвичайна країна. Чудові традиції, дивовижна культура, цікава архітектура. Все це гармонійно межує з найпередовішими сучасними технологіями. А ще - це перша країна на планеті, над якою сходить сонце і починається новий день. Тому Японію. назвивають країною Вранішнього Сонця. А самі жителі країни називають її Ніппон, що можна перекласти, як місце, де сходить сонце. Прапор Японії - сонячний прапор - являє собою біле полотно з великим червоним колом всередині, яке являє собою сонце, що сходить. Імператорська печатка Японії - символ в вигляді жовтої або помаранчової 16-пелюсткової хризантеми. Все це можна було побачити в холі на фиставці робіт японських фотохудожників "Подорож до Кіото. Традиції та сучасність", а також в відеофільмові, представленого глядачам.

Вікторія Мирончук розповіла про символи та історію створення кімоно, яке демонструвала модель - студентка коледжу.

МирончукКімоно

Багато українців цікавляться японськими бойовими мистецтвами кендо, айкідо, дзюдо, карате, ніндзюцу. В індустріальному коледжі вже багато років працює секція східних єдиноборств кіокушинкан карате під керівництвом тренера Романа Кашири. Майстер чорного поясу другого дану ознайомив присутніх з історією виникнення карате. Разом з своїми вихованцями він продемонстрував деякі розділи цього єдиноборства.

Карате

Члени танцювальної студії "Натхнення" показали танець з віялами, в костюмх, які були люб'язно надані україно-японським центром КПІ імені Ігоря Сікорського.

Танець з віялами

В Японії дуже поважають тих, хто вивчив хоча б два слова їхньою рідною мовою. Тому для гостей, особливо для тих, хто приїхав з далекої Японії, дівчата подарували пісню "Каникулы любви" на японській мові (у нас вона називається "У моря, у синего моря", - прим. автора). З великим задоволенням їм підспівував Хітоші Макомура.

У моря у синего моря

Після офіціальної частини присутні могли випробувати своє вміння на майстер-класах з каліграфії, суміє, ікебани.

КаліграфіяСумієІкебана

 

ДОВІДКА

Емблема

Емблема фестивалю автора японського дизайнера Томмі Кавай: японський сонячний диск і пасхальне яйце, на якому вписано число 25, що символізує 25-річчя з дня встановлення японо-українських відносин.

Текст Віктора КУЛЕНКА.