1111111ZSZxqwaE0rY

Дуже яскравою, красивою, ніжною, сонячною, радісною назвала Тетяна Герасюта, директор Кам`янської міської бібліотеки ім. Т.Шевченка авторську виставку Лариси Лосенко "Пасхальні візерунки", яка відкрилася в читальному залі 24 березня.

На стендах і столах автор виставила на загальний огляд колекції, в яких надані понад двадцять видів технік, виконаних на шкаралупі яєць. Експозиція починається з українських аутотентічних писанок, шкрябанок, крапанок, мальованок, різблянок. А назви експозицій "Маніпуські з Верхівцево", "Діаніна веселка", "Ниткова філігрань", "На полях книги", "Золотий кошик", "Пори року" і т.п. говорять самі за себе.

"Ми раді не стільки відкриттю цієї виставки, як її продовженню. Тому що почали формувати виставку напередодні Дня святого Валентина, - каже Тетяна Герасюта. - Вона вийшла дуже яскравою, красивою, ніжною, сонячної, радісною. Просто всіма улюбленою. Продовження послідувало 8 березня . І ось сьогоднішня великодня виставка відкривається величезною кількістю робіт. Таку кількість виробів я бачила тільки в Івано-Франківську. Мрію, щоб такі майстри мали можливість представляти своє мистецтво не тільки в бібліотечних стінах. У Лариси Семенівни всі роботи дуже витончені, дуже різні, абсолютно живі.Вони відображають настрій автора, настрій тих хто доповнював ці колекції ".

 

ФОТОАЛЬБОМ https://vk.com/album84493189_242952502

Все життя Лариси Лосенко пов'язана з творчістю, так як вона працювала майстром манікюру. "Не всі майстри роблять дизайн, а я робила. У мене це виходило, - розповідає майстриня декупажу. - У нашій родині малюють обидві дочки, старша внучка закінчила художню школу, малюнки молодшої теж присутні в будинку.

На цій виставці є два яйця, які я дарувала колись на Великдень своїм онукам. Прийшла якось до них додому, кинула поглядом і зачепилася за ці два яйця, прикрашених блискучими красивими бусами. Це мене підштовхнуло продовжувати робити ще такі подарунки. Так виникла ідея створювати подібні нестандартні твори мистецтва. Ну а наш хороший друг Інтернет дуже сильно допомагає. Шукаєш одне, а знаходиш зовсім інше. Отримуєш від цього натхнення і продовження далі працювати. Спробувати і це, і ось це, і зовсім інше. У мене виходило, я раділа ".

Найулюбленішими виробами Лариса Семенівна вважає шкрябанки, тому що вони найважчі по виконанню. "Кисть боліла після створення вироби, - зізналася вона. - А ще мені дуже подобається різьблення по яєчній шкаралупі. Починала з качиних і індичих яєць, у них шкаралупа твердіше всіх інших. Це я точно знаю, так як коли ми були з сестрою Женею маленькі, то у нас вдома жили гуси. Потім переключилася на перепелині яйця. Дуже цікаво працювати з курячими яйцями.

0FgCXAAE1Kw

Було складно зробити "павутинку" на яйці типу а-ля Фаберже. Якраз я тоді побачила техніку ниткової філіграні. І вирішила, що зможу самостійно теж так зробити. Потім здивувалася, що у мене вистачило терпіння створити цю роботу.

На виставці представлені так звані "яйця в квітах". Кілька знайомих зв'язали такі маленькі накидочки на яйця. Є роботи, коли я їх робила, то думала про людину". Зворушливо було бачити, як прямо на виставці Лариса Семенівна зі сльозами на очах подарувала роботу Катерині, дружині брата свого чоловіка, якого вже немає в живих.

Лариса Лосенко дарує свої роботи друзям і знайомим. Вироби можна побачити не тільки в Кам'янському, але в інших населених пунктах Дніпропетровщини. У неї є і послідовники. Внучка Діана років зо три тому починала працювати з дерев'яними яйцями. Потім з'явилися крапанки, яйця з різьбленням, покемони. Подруга Людмила теж самостійно виготовила подібні вироби, які назвала "мамзельками".

"Якщо трошки постаратися, то зробити різьбу по яєчній шкаралупі може кожен, - коментує майстриня. - Найпростіші роботи - це аплікації на яйцях. Якщо їх багато, то це виглядає досить колоритно. На стенді не всі яйця красиві. Тому що вони стійкі солдати. У нас у дворі на Великдень ми прикрашаємо яйцями дерево. Тут на стендах зібрані вже відреставровані яйця".

За словами Лариси Семенівни Лосенко, ця виставка в переддень свята Великодня повинна поставити крапку в її творчості. "Я вважаю, що в кавартирі вже досить яєць. Хоча знайомі кажуть, що це буде не крапка, а кома", - посміхаючись говорить майстриня декупажу.

До речі, з 5 квітня в музеї ДМК відкривається велика і тривала за часом виставка робіт Л.С.Лосенко.

Текст і фото Віктора Куленко.