НА КРИЛАХ ШВИДКОСТІ

 

 

Завтра у Дніпродзержинську відбудеться третій етап багатоденної групової велогонки за програмою IX літньої Спартакіади народів СРСР.

Шосейна велогонка - "давня знайома" дніпродзержинців. Згадаймо хоча б рік 1983-й, коли головні магістралі нашого міста були ареною напруженої боротьби учасників попередньої Спартакіади народів СРСР. Тоді дніпродзержинці позеайомился ближче з відомими спортсменами: олімпійським чемпіоном, заслуженим майстром спорту Сергієм Сухорученковим, який неодноразово визнавався кращим велогонщиком світу, майстром спорту міжнародного класу, срібним призером велогонки Миру-83 Олегом Чуждою, заслуженим майстром спорту переможцем велогонки Миру-81 Шахітом Загретдіновим, чемпіоном світу Андрієм Ведерниковим з команди Російської Федерації, переможцем першості СРСР Віктором Демиденком, який виборов перемогу саме в нашому місті, та іншими відомимимайстрами велоспорту. Сотні кілометрів "накрутили" й під час велогонок на приз газети "Социалиститческая индустрия".

По всьому видно, Дніпродзержинськ своїми красивим виглядом і чудовою трасою, а його жителі - своїми гостинністю та об`єктивністю в оцінці виступів спортсменів припали до душі велогонщикам. І це не могли не врахувати організатори змагань - Державний комітет СРСР по фізичній культурі і спорту та Федерація велоспорту країни, знову обравши місто Прометея місцем проведення одного з етапів IX літньої Спартакіади народів СРСР.

"Здрастуй, велогонка!" - радо вітають дніпродзержинці. А щоб змагання пройшли на високому рівні, багато довелося попрацювати оргкомітету, до якого ввійшли партійні, радянські, комсомольські працівники, представники спортивної громадськості, на чолі із заступником голови виконкому міської Ради народних депутатів О.С.Конельської. І ось завтра - старт. Про те, як і коли проходитимуть змагання, розповідає голова спорткомітету при міськвиконкомі, член оргкомітету В.П.Оксьом.

- Як відомо, в нашому місті відбудеться третій етап багатоденної велогонки. А перші два приймали Дніпропетровськ і Новомосковськ. В облпасному центрі пройшов пролог (18 червня), а наступного дня - кільцева гонка на 100 кілометрів. Сьогодні, коли дніпродзержинці читають ці рядки, в Новомосковську проходить індивідуальна гонка на 35 кілометрів. А завтра велогонщики будуть гостями дніпродзержинців.

Участь у змаганнях на магістралях нашого міста візьмуть збірні команди союзних республік, а такоєж міст Москви і Ленінграда. У їх складі - найсильніші спортсмени країни, серед яких учасники велогонки Миру-86, міжнародних багатоденних велогонок шляхами Куби, ФРН та Італії, чемпіонату СРСР. У гонці на щосе візьмуть участь і наші земляки - переможці VIII Спартакіади народів СРСР майстри міжнародного класу Михайло Чернов та Ігор Штельмах.

В кожній команді - по 10 спортсменів. Усім їм доведеться подолати трасу загальною довжиною 120 кілометрів. Іншими словами, зробити 12 кіл за маршрутом: Жовтнева площа - проспект Леніна - проспект Пеліна - вулиця Спортивна - вулиця Сировця - проспект Леніна - Жовтнева площа. Словом, боротьба буде цікавою, напруженою. Швидкість, воля до перемогши, підтримка товаришів по команді - ось що забезпечить успіх у відповідальній гонці.

І тепер про порядок проведення етапу. О 9 годині 45 хвилин на Жовтневій площі відбудуться спочатку показові виступи кращих спортсменів - акробатів, гімнастів. З колективними гімнастичними вправами познайомлять присутніх учні технікуму фізичної культури. А потім свою "велогонку" проведуть вихованці старших груп дитячих дошкільних закладів. Урочисте відкриття третього етапу велогонки - о 10 годині 15 хвилин, а вже через 15 хвилин - старт. Після фінішу (приблизно о 14 годині) - урочисте нагородження переможців Всесоюзної велогонки та вихованців дитячих садків, які відзначаться у заїздах "малої" велогонки.

Поки що невідомо, чи буде гостем Дніпродзержинська почесний суддя з велоспорту Борис Іванович Авлас. А зустрітися з ним дуже хотілося б. Досвідченний суддя-інформатор уже "вів" нас з допомогою мікрофона нелегкою трасою не тільки "дніпродзержинсько" велогонки. Саме завдяки сцудді-інформатору дніпродзержинці багато дізналися про велоспорт, його кращих майстрів - тих, хто в нелегкій боротьбі високо підніс над світом прапор радянського спорту.

До зустрічі, шановні дніпродзержинці, на трасі велогонки за програмою IX літньої Спартакіади народів СРСР! Нехай наша дружна підтримка допоможе спортсменам змагатися на крилах швидкості!

"Дзержинець" 20 червня 1986 року.