1982 9 cічня Марафон Фото

Дніпродзержинських любителів спорту не здивуєш надмарафонськими пробігами. В нашому місті чимало прихильників бігу на довгі дистанції. Так, в індустріальному інституті імені М.І.Арсенічева вже багато років існує група бігунів-марафонців під керівництвом кандидата технічних наук К.Р.Разумовського.

На рахунку цих спортсменів - агітаційні надмарафонські пробіги за маршрутами Дніпродзержинськ - Новоросійськ, Дніпродзержинськ - Ужгород, тощо. До складу секції спортивного орієнтування Придніпровського хімічного заводу входить і група марафонців, якою керує В.М.Третьяков. Придніпровці здійснили вже пробіги за маршрутами Дніпродзержинськ - Боярка і Дніпродзержинськ - Севастополь. Всі ці спортсмени молоді за віком, у розквіті сил.

А ось напередодні нового 1982 року в нашому місті фінішували наші гості - надмарафонці кияни Андрій Романович Іваненко і Олександр Костянтинович Омельченко з Ровеньків. Сумарний вік обох спортсменів становить 123 роки.

1982 9 cічня Марафон Фото

Розпочавши біг 12 грудня з столиці нашої республіки, вони пролбігли за маршрутом Київ - Полтава - Харків - Дніпропетровськ - Дніпродзержинськ і фінішували на проспекті Пеліна біля будинку № 40, де жила сім'я Брежнєвих.

Спортсмени присвятили свій агітпробіг 60-річчю утворення СРСР і 75-річчю з дня народження Генерального секретаря ЦК КПРС, Голови Президії Верховної Ради СРСР товариша Леоніда Ілліча Брежнєва.

68-річний Андрій Романович Іваненко за спеціальністю інженер-механік, учасник Великої Вітчизняної війни. Він був поранений, відзначений урядовими нагородами. Почав бігати досить пізно, в 50 років, коли лікарі порадили вести активний спосіб життя. . З виходом на заслуженний відпочинок ветеран особливо активізувався: брав участь у легкоатлетичних змаганнях різного рангу. Пізніше став постійним учасником надмарафонських пробігів. Їх на його рахунку нині сімнадцять. У 55 років він подолав дистанцію в 1050 км за маршрутом Київ - Ужгород - Львів. Потім були забіги з Києва до Ульяновська, з Одеси у Москву, з Алма-Ати в Москву, з Ленінграда у Магадан. Найдовший із забігів Камчатка - Мурманськ (через Сахалін і Владивосток) він присвятив Олімпіаді-80. Як почесний гість міста взяв участь у традиційному святі Півночі.

У 55-річного Олександра Костянтиновича Омельченка з Ворошиловградської області, який ще продовжує працювати, більш скромний перелік участі в пробігах. Він подолав лише чотири надмарафонські дистанції.

- Я молодше Андрія Романовича на 13 років, отже у мене все ще попереду, - жартує він.

Обидва спортсмени - життєрадісні, оптимістичні за характером люди. На традиційне запитання, чи не шкодить спорт здоров'ю, відповіли:

- Здоров'я відмінне. Тиск в обох однаковий - 120 на 80.

Учасників надмарафонського забігу тепло привітали голова міського комітету по фізичній культурі і спорту А.Д.Золотухін, голова міської ради добровільного спортивного товариства "Авангард" В.А.Волошин, працівник індустріального інституту імені М.І.Арсенічева К.Р.Розумовський, чемпіон Дніпропетровської області в забігу на надмарафонську дистанцію М.Мар'янчиков і учні технікусу фізкультури.

Андрій Романович і Олександр Костянтинович подякували дніпродзержинцям за теплий прийом. Вони відвідали історичні і пам'ятні місця нашого міста.

"Дзержинець" 09.01.1982

А.Барандін, позаштатний кореспондент "Дзержинця".
На знімках: гості А.Р.Іваненко і О.К.Омельченко.
Фото автора.