Нині, коли у нашій країні так відчутно зріс попит на книги, все більшого поширення набуває букіністична торгівля.
У Будинку книги нашого міста існував відділ букіністичної літератури. А тепер по проспекту Леніна, 26 з'явився і магазин "Букініст".
Він приймає у населення антикварну літературу. Причому, як повні зібрання творів, так й окремі видання, художню й дитячу літературу, що користується попитом, а також медичнну, технічну тощо. Все оплачуєтьс готівкою.
При магазині діє відділ книгообміну. Ми практикуємо два види обміну: цільовий і вільний. При цільовому ви називаєте книги, які хочете отримати замість тих, що здаєте. Наше підприємство ніби виступає посередником між вами і іншими книголюбами. Коли протягом двох місяців на вашу пропозицію ніхто не відгукнеться, ви можете викупити свою літературу.
Суть вільного обміну в тому, що він здійснюється між покупцем і магазином "Букініст", який використовує свій обмінний фонд. Його література розміщується на стелажах, до яких відвідувачі мають вільний доступ. Вирішивши придбати ту чи іншу книгу, покупець повідомляє продавцеві, що він може запропонувати для обміну. Якщо працівник торгівлі вважає запоропоноване видання рівноцінним, то книга обмін.ється.
У нашому магазині покупцеві надається право відкласти те, що йому подобається, і протягом доби принести видання, призначене для обміну.
Можна також зробити замовлення на необхідне вам видання. У довідково-бібліографічному відділі є список книг, що приймаються для обміну.
Товарознавець за бажанням того, хто здає літературу,може провести оцінювання й приймання літератури на квартирі.
При магазині працює рада сприяння й оцінювання книг. До її складу входять викладачі, представники промислових підприємств, закладів, власники великих бібліотек. Обов'язком активістів є роз'яснення правил скуповування літератури й книгообміну. У раду сприяння можна звернутися з будь-якими питаннями, що виникають у ході обміну чи здавання літератури.
Будемо раді домопогти дніпродзержинцям поповнити їх бібліотеки.

І.Соколова, товарознавець "Букініста".
"Дзержинець" 22.06.1986.