"Відкриття пам`ятника"

 

 

Влітку 1967 року наша газета розповіла про трагедію на Широкій вулиці, яка розігралася в перші дні тимчасової окупації фашистами нашого міста. Розлючені упертим опором групи червоноармійців, фашисти схопили більше 50 жителів вулиць Широкої, Жуковського та інших і поранених червоноармійців і розстріляли їх.

В дні святкування 25-річчя Перемоги над фашистською Німеччиною тут відбулося урочисте відкриття пам`ятника. Сотні жителів Широкої та інших вулиць вийшли на мітинг. Не впізнати місця, де ще недавно була скромна могилка. На устеленій декоративними плитками, обсадженій деревами площі у почесному караулі піонери шкіл №№ 24 та 25. На імпровізованій трибуні - ветерани війни, представники підприємств, місккому та Заводського райкому партії, воєнкомату.

Мітинг відкрив секретар Заводського РК КП України С.А.Пеліхов.

Хвилиною мовчання вшанували присутні пам`ять жертв фашизму. Голова виконкому Заводської районної Ради депутатів трудящих В.І.Клюшник і відповідальний секретар міського відділення товариства охорони
пам`ятників історії і культури К.І.Родіті знімають покривала з декоративної стели та могильної плити.
На плиті напис: "Тут поховані мирні жителі м.Дніпродзержинська та воїни Радянської Армії, розстріляні німецько-фашистськими загарбниками у серпні 1941 року".
Мітинг триває. Виступає одна з очевидців трагедії, працівниця хімкомбінату виробничих підприємств В.Л.Циганок:
- Цього не можна забути, не можна простити фашистам їх звірства. Нехай цей пам`ятник нагадує людям про тих, хто не склав голови перед окупантами. Це місце буде для нас священним.

Робітник сортопрокатного цеху Дзержинки Григорій Шаповал від імені молоді запевнив, що його ровесники свято берегтимуть пам`ять полеглих, трудом зміцнюватимуть обороноздатність рідної Вітчизни.

Від ветеранів війни виступив капітан другого рангу у відставці К.І.Родіті.

Мітинг закінчено. Звучить Державний Гімн Радянського Союзу. Представники підприємств і жителі кладуть на могилу вінки. За кілька хвилин на площі виростає гора з живих квітів.

О.Андрієнко.
"Дзержинець" 13 травня 1970 рік.