Дом быта Лада

НОВИЙ ПАЛАЦ СЕРВІСУ

У нашій країні розвитку сфери послуг приділяється велика увага, що є свідченням піклування держави про підвищення добробуту радянських людей. Яскравий тому приклад - наше орденоносне місто. У ньому 230 підприємств сфери побуту , де населенню пропонується 360 найрізноманітніших видів послуг. З кожним роком кількість цих підприємств збільшується. Ось і нещодавно на проспекті Леніна гостинно розчинив для відвідувачів двері новий Будинок побуту.

20 видів послуг можуть тут одержати дніпродзержинці: замовити і відремонтувати одяг (в тому числі трикотажний, хутряний) та взуття, полагодити годинник, пошити головні убори, сфотографуватися і т.д.

- Будівельники цього чудового палацу - трудівники будівельного тресту "Дзержинськміськбуд" (начальник Й.А.Ринсевич), підрядник організацій - будівельних управлінь "Дніпроелектромонтаж" (старший виконроб дільниці М.Г.Геращенко) і "Дніпросантехмонтаж" (начальник дільниці В.О.Куліус) та працівники Дніпродзержинської дільниці Дніпропетровського комбінату "Укрпобутреклама" (директор О.Л.Бардадим, майстер М.П.Кущ) зробили все для того, щоб відвідувачі були задоволеними, - сказав на відкритті Будинку побуту секретар міськкому партії М.К.Задоя, і директор міськпобуткомбінату М.М.Бабенко, якому будівельники передали символічний ключ від палацу, тепло подякували будівельникам за відмінну роботу, вручили їм квіти.

Дом быта Лада перед открытием

А результатами роботи працелюбних і вмілих рук будівельників справді не можна не захоплюватися. Вхід до Будинку побуту прикрашають "козирок" і колони, обличковані сірим полірованим мармуром. Зі смаком виконана світлозахисна алюмінієва лекоративна решітка на вікнах робить фасад будинку ще більш привабливішим. Доповнюють екстер'єр підпірні стінки, що розмістилися з правого боку будинку (на них незабаром будуть вміщені рекламні оголошення міських підприємств побуту), і декоративний басейн.

Дом быта Лада открытие

Сподобається клієнтам і просторе, світле фойє. Його стеля викладена білою акмігранною плиткою, стіни - плиткою з білого туфу. Гарний вигляд мають великі декоративні світильники (вони оздоблені деревно-стружковою плиткою, вкритою шпоном цінних порід дерев), декоративні квітник і басейн. Стіни басейну обличковані білим, сірим та рожевим мармуром, прикрашені алюмінієвою декоративною решіткою, дно викладено плитками жовтого кольору.

Доповнюють інтер'єр фойє великі, зі смаком виконані фотографії на стінах і карбувальні роботи.

Приміщення обставлено м'якими зручними меблями.

У фойє розмістилися майстерня по ремонту годинників, салон продажу напівфабрикатів, приймальні фотосалону і майстерні пошиття та ремонту взуття.

На першому поверсі знаходиться і банкетний зал на 100 місць. Будівельники і працівники Дніпродзержинської дільниці "Укрпобутреклами" оформили його так, щоб у тих хто відзначатиме якесь торжество і цьому приміщенні, був святковий і піднесений настрій.

Крім головних обертових дверей (вони виготовлені з декоративної алюмінієвої решітки, в яку майстерно вмонтовані дерев'яні, оздоблені ручною різьбою пластинки) туди ведуть ще двоє. Їх завішено дерев'яними декоративними завісами. Стіни залу і декоративну колону в центрі прикрашають чудові, виконані в народному стилі дерев'яні різьблені панно. Милують око вітражі з декоративної алюмінієвої решітки і кольорового скла, зі смаком виготовлені світильники і люстри. Ще затишнішими роблять приміщення декоративна гіпсова стіна і навісна стеля з декоративної плитки.

Банкетний зал має чудову естраду. Його обставлено зручними дерев'яними меблями.

"Ажурні" сходи (таке враження створює поєднання чорної металевої решітки і східців, викладених білими плитками) ведуть відвідувачів на другий поверх. Тут розмістилися салони індпошиву та ремонту одягу, трикотажних виробів, хутряних, головних уборів і демонстраційний зал, де модельєри знайомитимуть дніпродзержинців із новими зразками одягу, головних уборів, зачісок.

1978 28 апреля Дом быта Фото

Кожен салон має чудову навісну стелю з декоративної плитки (у неї вмонтовані світильники) і обертові двері. Їх стіни "обтягнуті" спеціальною плівкою під "дерево", як і "щити" примірочних. У кожному приміщенні є гарно оформлені вітрини, де представлено зразки тканини і готових виробів.

Зручні, естетично привабливі меблі і гарний килим на паркетній підлозі завершують їх інтер'єр.

Добре враження справляє демонстраційний зал. Почуття об'ємності і водночас затишку створюють викладена акмігранною плиткою стеля і "обтягнуті" білою плівкою із шкірозамінника стінки. Ваблять зір чудові вітражі над демонстраційним "майданчиком", карбувальні роботи з міді на стінах.

...Із задоволенням називає начальник будівельного тресту "Дзержинськміськбуд" Й.А.Ринсевич прізвища людей, які відзначилися на спорудженні Будинку побуту - робітників другої дільниці тресту (начальник П.Т.Оскаленко): членів комплексної бригади ударників комуністичної праці В.М.Павличева), бригад мулярів, очолюваних М.В.Мельником і С.П.Янюком, монтажників (бригадир Є.С.Ванєєв), арматурників (бригадир Ф.Ф.Алишев), бетонників (бригадир І.Є.Корнієнко), ланки теслярів під керівництвом А.О.Жукова. Добре попрацювали й робітники споруджовальної дільниці (начальник О.К.Саулін) та дільниці благоустрою (начальник В.І.Губко).

Успішному завершенню робіт, безумовно, сприяла й чітка праця робітників підрядних будівельних організацій - "Дніпроелектромонтаж" (старший виконроб М.Г.Терещенко) і "Дніпросантехмонтаж" (начальник В.О.Куліус).

Не можна не відзначити і сумлінність, творчий підхід до справи працівників Дніпродзержинської дільниці Дніпропетровського комбінату "Укрпобутреклама" - майстра М.П.Куща, художника-оформлювача О.М.Баранніка, виконавця художніх робіт В.О.Якимченка і Г.Г.Круподерова та інших. Вони теж чимало зробили для того, щоб екстер'єр і інтер'єр Будинку побуту були привабливими. Це вони виконували різблені роботи, виготовляли гіпсову стіну, вітражі, рекламні оголошення тощо.

Чудовий подарунок зробили будівельники дніпродзержинцям. Хочеться сподіватися, що і колектив нового Будинку побуту, очолюванний Р.О.Саранчою, принесе їм чимало приємних хвилин своєю відмінною роботою.

О.Ужвій.
На знімках: загальний вигляд Будинку побуту; у демонстраційному залі йде перегляд нових зразків одягу.
Фото А.Циганка. Фотоснимки предоставлены О.Н.Морозом.
"Дзержинець" 28.04.1978.