Вогнями світить "водоспад"

Рано темніє надворі у ці осінні дні. Але варто темряві заполонити місто, як воно засвічується мільярдами вонів. Спалахують люмінісцентні світильники на площах і вулицях, засвічуються неонові реклами на магазинах, кінотеатрах, інших приміщеннях. Особливо вражає святкова ілюмінація. Зелені, сині, червоні, жовті вогники "бігають" по дахах висотних будинків, на їх фасадах, уздовж автомагістралей, зокрема на Жовтневій вулиці, полум'яніють "червоні гвоздики". А у святкові дні засвітилися вогнями електричні "фонтани" у сквері по проспекту Леніна. Подивишся за "перебігом" різнокольорових лампочок, і здається, то вода збігає водоспадом, виблискують на сонці всіма кольорами веселки мільярди водяних бризок. Чудове, красиве видовисько! Біля електричних "водоспадів", які прикрасили сквер, часто можна побачити людей, що милуються їх яскравим виглядом.
  Лише небагатьом відомо, що на створення таких фонтанів витрачено 9.500 єлектричних патронів і стільки ж лампочок. Змонтувати їх на спеціально виготовлених конструкціях майстри-ілюмінатори з електроремонтного цеху заводу імені Дзержинського, зокрема колектив дільниці зовнішніх ремонтів під керівництвом старшого майстра Б.В.Заржицького.
  - Щоб дати "життя" цим тисячам мікросвітильників, "напоїти" їх живильним електричним струмом, нам довелося прокласти 12 з половиною кілометрів проводу, змонтувати інше обладнання, - розповідає майстер М.Р.Голобокий. - "Фонтани"приводяться в дію з двох пультів управління, обладнанних спеціальними присторями, що дозволяють запалювати ці "водоспади" поступово по частинах, через певні проміжки часу. А це, звичайно, створює ефект.
Електричні прикраси в сквері по проспекту Леніна виготовлені за зразками групи світильників під керівництвом А.Бикова з проектного відділу заводу імені Дзержинського. Безпосередніми виконавцями цих проектів стали майстри В.Ф.Найдьонов, М.Р.Голобокий, бригадири М.А.Лубенець, О.П.Ярошенко, бригади електриків Б.А.Торговицького , М.С.Усенка, М.С.Фоменка, В.А.Мельника, В.Я.Койди і М.П.Білошапки. До речі, таке завдання їм виконувати не вперше. Руками цих людей обладнанаілюмінація біля головної прохідної заводу, безпосередньо на його території, а в новорічні свята "одягається" у яскраве вбрання гігантська красуня-ялинка, помилуватися якою, а також фейерверками, "живими" героями улюблених з дитинства казок приїжджають до заводу з різних куточків міста не тільки діти, а й дорослі.
  Робітників електроремонтного цеху на заводі імені Дзержинського називають жартома "нічними" художниками. І це, мабуть, не без підстав.

А.Петренко
"Дзержинець" 15.11.1975.