Спалахнув екран, і глядачі побачили знайомі місця, могутній Дніпро. Диктор розповідає про виникнення села Кам'янського.

Так починається фільм "Місто залізнного Фелікса". та ось звучить музика боротьби і в неї вплітаються кулеметні черги. На екрані - гордий розкутий Прометей. Горить вічний Вогонь і біля нього, ніби проходять бійці, пропливають меморіальні дошки з іменами М.І.Арсенічева, А.А.Бесєдова та інших, хто віддав своє життя революції.

Змінюються кадри, і перед нами сьогоднішнє місто. Басить гудком Дзержинка, яка в грізні дні війни дала Вітчизні тисячі воїнів, метал для фронту, була нагороджена Червоним прапором Державного Комітету Оборони. Нинішній завод має високий рівень механізації і автоматизації, унікальні прокатні стани.

Місто металургів, хіміків, енергетиків трудиться. Кінокамера оператора веде нас на греблю гідроелектростанції, в цехи коксохімічних заводів та хімічного комбінату, на будівельні майданчики, на широкі вулиці рідного міста. Після зміни герої фільму приходять на стадіони, ковзанку, у Палац культури, читальні зали. Дзвенять дитячі голоси, проходять юні ленінці, і місто радіє їхнім усмішкам.

Не змовкає симфонія праці. Екскаватори починають будівництво нового міста - міста мрії, яке незабаром стане дійсністю, заключний акорд фільму - швидко змінюються кадри на екрані. В них - трудовий ритм дніпродзержинці, які стали на ювілейну вахту. Місто нинішнє і місто майбутнього славне трудом.

Автори в порівняно короткому фільмі (він займає 30 хвилин) зуміли показати головне, чим живе, чим славне місто залізного Фелікса. Це друга озвучена стрічка любительської кіностудії "Дзержинкафільм".

Фільм, присвячений 100-річчю з дня народження В.І.Леніна. Зняв його оператор Г.Перж. Автор сценарію Т.Зорін. В роботі над фільмом взяли участь Ю.Чернік, І.Аксьонова та В.Плетенець.

О.Тараненко
"Дзержинець" 21.04.1970.