Наш земляк, нині відомий радянський скульптор Іван Гаврилович Першудчев працює над художнім оформленням Дніпродзержинської гідроелектростанції. Художньо-декоративна огорожа, що буде встановлена над сивим Дніпром, розповідатиме про ічторію українського народу з старих часів до наших днів.

На знімку: І.Г.Першудчевза роботою над фрагментом художньої огорожі, присвяченої Великій Вітчизняній війні.

Фото І.Василенка.
"Дзержинець" 13 червня 1965 року.

 

Показує кіностудія "Дзержинкафільм"

 

"Група працівників Донецького металургійного заводу з інтересом проглянула фільм "Люди творчої думки". Хороший фільм. Робітники інших заводів почерпнуть з нього багато нового для себе, а для трудівників Дзержинки він буде мобілізуючим фактром для більш активної участі в творчому житті... Будемо переймати ваш досвід.
Заступник начальника технічного відділу Донецького заводу Л.Камінський".

Це один з багатьох записів у книзі відгуків любительської кіностудії заводу імені Дзержинського. Любительська кіностудія "Дзержинкафільм" створена два роки тому. Ініціатором цієї справи став інженер бюро технічної інформації Володимир Петрович Лапшин. Любителів кіномистецтва знайшлося чимало: інженери виробничого відділу заводу Вячеслав Абрамов, Анатолій Невмивако, Володимир Коломійцев, робітник новопрокатного цеху Григорій Худенко, виробничники Михайло Ковальов, Віктор Лапшин та інші.

Подолали чимало труднощів, але незабаром створили перший фільм "Заграва над Дніпром" про минуле і сучасне рідного заводу і міста, про натхненну працю металургів. Кілька місяців згодом народився другий фільм - "Геть з дороги".

Зовсім недавно металурги побачили новий наш фільм - "Люди творчої думки". Він розповідає про винахідників і раціоналізаторів "Дзержинки", їх наполегливу працю по технічному озброєнню цехів заводу.

Наші фільми ми прагнемо супроводити звукозаписом. В цьому багато винахідливості проявив керівник студії т. Лапшин.

Зараз колектив любительської кіностудії працює над сценарієм нового фільму "Після гудка". В ньому ми розповімо про молодих металургів, які після заводського гудка живуть цікавим, повнокровним життям.

 

В.Соцков, працівник заводу імені Дзержинського, учасник кіностудії "Дзержинкафільм".
"Дзержинець" 15.06.1962.