"Умілі руки"

 

 

При дитячому секторі Баглійського коксохімічного заводу існують гуртки: радіо, фотолюбителів, танцювальний, вокальний, гурток художнього слова. Особливо слід відзначити роботу гуртка "Умілі руки".

Цей гурток з великим бажанням відвідують учні різних класів.

Керівник гуртка - вчитель Микола Антонович Чермах - зумів зацікавити дітей роботою, прищепити їм любов до самостійної праці. Кожну виготовлену деталь учитель оглядає і дає оцінку роботі, вказує на недоліки і подає пратичну допомогу у виконанні складного завдання. Хлопчики і дівчатка з великим інтересом займаються випилюванням з дерева, виготовляють шкатулки, силуети на теми байок Крилова, творів Шевченка.

Юні гуртківці готують сувеніри: випиляна з дерева вантажна машина і вагон, рамочки для портретів.

Займаються гуртківці також виробами із соломи, малюванням по дереву і паперу, ліпкою з глини та черепашок.

Більшість експонатів, зроблених руками дітей, встановлена і вивішена в кімнаті дитячого сектора. Серед них особливу увагу привертають до себе стенди, які закликають сумлінно вчитися, "Мир - миру!", герб УРСР, піонерський і крмсомольський значки, картини тушшю, маски звірів, рамочки, шкатулки.

 

 

У вільний час діти збираються в дитячий сектор і тут колективно читають художню літературу.

Гурток "Умілі руки" готується до районної виставки, а кращі свої вироби учні пошлють в подарунок друзям на VI всесвітній фестиваль молоді.

В.Ніколенко, комсомолка.

На першому знімку: члени цього гуртка учні Саша Біжко, Жора Сірик, Славік Буковський за "випробуванням" самоскида, який вони змайстрували своїми руками.

На другому знімку (зліва направо): юні гуртківці Олександра Зерщихова, Зіна Стрижак, Василь Канунніков, Тамара Сірик та Надя Соколова слухають оповідання з книги "Історія казки". Читає книгу дітям (в центрі) завідуюча дитячим сектором клубу Надія Федорівна Чупілко.
Фото І.Савиленка.
"Дзержинець" 28 травня 1957 року.

 

"Новий завод асфальтобетону"

 

На промисловій площадці будівництва Дніпродзержинської ГЕС став до ладу діючий новий завод асфальтобетону потужністю 180 тонн асфальтобетону на добу. Видано перші 100 тонн продукції. Перший асфальт нового підприємства укладено в тротуари нового містечка.

Там, де рік тому була затока Дніпра, в безпосередній близості від основних споруд гідростанції, земснаряди намили понад 1 мільйон кубометрів грунту. Створилась широка рівна площадка. На ній гідробудівники споруджують власну промислову базу. Тут вже видає продукцію новий завод збірного залізобетону, працює бетоннорозчинний вузол.

На цій же площадці споруджується автоматизованний бетонний завод, повна потужність якого досягне 6 тисяч кубометрів бетону на добу. Збудовано автобазу з гаражами для вантажних автомашин, створюються ремонтні майстерні і склади будівельних матеріалів.

О.Жигульов.

"Дзержинець" 30 травня 1957 року.

 

"Голуби при клубі"

 

Готуючись до фестивалю молоді, правління клубу металургів у Романково проявляє ініціативу. Серед ряду цікавих заходів, що тут проводяться, великий інтерес у молоді викликали збори голуб`ятників. В клубі зібралося близько 100 молодих і літніх любителів чудових птиць, які стали символом миру і дружби народів.

На цих зборах була подана пропозиція: збудувати біля клубу загальноселищну голуб`ятню на 80-100 голубів. Швидко оформилась ініціативна група на чолі з головою правління т. Красом.

В час наступного 3-денного фестивалю молоді Романково відбудеться відкриття колективної голуб`ятні, яка будується. Під звуки маршу кожен голуб`ятник впустить принесеного з свого двору голуба чи голубку у нове житло біля клубу.

Ф.Кисельов.
"Дзержинець" 19 травня 1957 року.