"ЯК ВОНИ ПОПАЛИ ДО ЗВІРИНЦЯ..."

 

 

Ось уже близько місяця працює в Дніпродзержинську звіринець циркового об`єднання. За цей час його відвідали тисячі трудящих і дітей. Багатьох цікавить запитання: як попали ці звірі до звіринця?

Більшість тварин, що демонструються, надходить до звіринця через Зооцентр, який має зоготівельні бази в найбільш багатих і зручних для виловлювання звірів районах країни, а також купує тварин за кордоном. Деякий приплід дають і тварини, що перебувають у звіринці. Приміром, чорнявий капуцинчик за кличкою "Шахтарчик", павіан-гамадрил "Донбас", що рідко злазить з "рук" матері, народився не в тропічних країнах, а в містах Макіївці і Кадіївці. Зовсім недавно розмноження мавп вважалося складною проблемою. Нині вона успішно розв`язана медико-біологічною станцією в місті Сухумі.

Олень "Яша" - колишній вихованець піонерів міста Грозного, гієна "Данилушка" - виросла в зоологічному кутку дідуся Дурова.

Багато вибракуваних тварин надходить у звіринець з різних дресирувальних груп. Це колишні чотириногі "артисти" цирку, які не виправдали сподівань дресирувальників або надмірно виявили свої хижі схильності. Левиця "Дора" неодноразово брала участь у виступах групи тварин заслуженого артиста РРФСР Кліниса, лев "Раданес" - в групі заслуженої артистки РРФСР Бугрімової, дикий кабан "Пушкар" дістав свою кличку цілком обгрунтовано: він стріляв з гармати на арені цирку, а сніжний барс демонстрував свої стрибки в номері, поставленому заслуженим артистом РРФСР - Александровим.

Робота з чотириногими "артистами" складна, небезпечна і вимагає величезної витримки, відмінного знання поведінки тварин, яка не завжди відповідає вимогам режисера.

Білий ведмідь "Пушок" приніс чимало клопоту, коли брав участь у зйомках кінофільму "В льодах океану". Вперше вийшовши на полювання за рибою, він був підхоплений течією, яка віднесла його у водоспад. Це прийшлося не до смаку "Пушку" і розпал зйомок він виліз з води і втік. Півтора тижні мисливці розшукували "артиста", щоб повернути його на місце "роботи".

Зовсім недавно прийшли зі сцени до звіринця вовки, єноти, поні. А буває і навпаки: особливо красиві або розумні тварини, а також молодняк, що підріс, "уходить" з звіринця, щоб зайняти місце на освітленій яскравими вогнями арені цирку. Блискуче працюють зараз колишні вихованці звіринця бурі і гімалайські ведмеді-канатохідці в номері артистки Подчернікової, а втішний незграбний бегемотик "Малишка" танцює вальс в номері народного артиста СРСР Дурова.

Буває, хоч і дуже рідко, що таврини гинуть. Недавно несподівано пав величезний павіан-гамадрил "Батя". Мавпи хворіють тими ж хворобами, що і людина: грипом, тифом. За даними медико-біологічної станції м.Сухумі з усього тваринного світу тільки у мавп можна виявити підвищений кров`яний тиск - гіпертонію.

Яка ж доля тварин, що загинули? Найбільш цінні експонати змінюють вольєри і клітки звіринця на полиці зоологічного музею Дніпропетровського Державного університету.

Н.Ельворті, лектор зоовиставки № 4.

На знімку: людиноподібна мавпа "Африканчик" (порода "Шимпанзе"). "Африканчик" привезений до нас на літаку з Африки.
Фото І.Василенка.

"Дзержинець" 19 травня 1957 року.

 

"А КІОСКИ ВСЕ ПЕРСТАВЛЯЮТЬ"

 

На проспекті Леніна, по центральній алеї скверу, немов шашки на дошці, переставляються кіоски, призначені для торгівлі водою, мороженим, газетами.

Проти гастронома № 3 тиждень тому поставили ще один кіоск, але як тут, так і в ряді інших місць торгівлі немає. Кажуть, іде дискусія, хто повинен засклити віконця у цих торгових точках. Торговельні організації вважають, що це справа міськкомунгоспу, а останній дає таку відповідь:
- Ви будете торгувати, ви і перебудовуйте ці кіоски.

Можливо, не треба було б про це і згадувати, але як же можна мовчати, коли у місті погано організована торгівля прохолоджувальними напоями? Увечері, коли тисячі людей приходять у сквер відпочивати, ніде випити стакана води.

Б.Карачков.
"Дзержинець" 25 травня 1957 року.