Для когось осіння пора видається поетичною та романтичною і надихає на написання поезії, музики чи проведення яскравих фотосесій. Господарі чекають осені, аби зібрати врожай у своїх садах та на городах. Ось і дніпропетровські письменники готуються до осені заздалегідь. Саме цієї пори на Дніпропетровщині розпочинається новий сезон громадського та культурного життя. Не винятком є й місто Кам’янське.

Ось уже майже 10 років у м. Кам’янському Дніпропетровської області існує традиція – святкувати День української писемності та мови врученням премії «Кам’янське мистецьке перевесло».

Щоосені кам’янські письменники, бібліотекарі, актори, художники та культурні діячі одержують знакову для кожного місцевого мешканця нагороду.

Цього року премії «Кам’янське мистецьке перевесло» була удостоєна і наша колежанка, членкиня Національної спілки письменників України Євгенія Яворська.

Літературна творчість Євгенії Яворської вже давно міцно пов’язана з волонтерством і громадською діяльністю. Ось і цього разу до премії було представлено свіжу книжку наддніпрянської прозаїкині «Лелечий дім», що побачила світ у рамках благодійного інклюзивного проєкту «Книголюкс».

Проєкт «Книголюкс», організований письменниками, членами НСПУ східної України, присвячено читачам з вадами зору. Книжки цього проєкту мають універсальний дизайн і придатні для читання як очима, так і руками. Зокрема у книжці «Лелечий дім» Євгенії Яворської, окрім тексту, є також опуклий малюнок, який залюбки «дивляться» пальцями незрячі читачі.

Завдяки пласкодрукованому та брайлівському шрифтам прозова збірка лавреатки премії «Кам’янське мистецьке перевесло – 2021», як і інші книжки «Книголюксу», придатна для паралельного прочитання зрячими та незрячими друзями.

«Нашими книжками ми не лише прищеплюємо любов до читання, а й допомагаємо людям з вадами зору інтегруватися в культурне життя, долучитися до свіжої української літератури, – говорить Євгенія Яворська, – мій «Лелечий дім» радо відчиняє двері як перед підлітками, так і перед їхніми батьками, єднаючи їх у міцну дружню родину. Безумовно, мені дуже приємно отримати від очільника рідного Кам’янського Андрія Білоусова таку красиву і знакову для мене винагороду!».

Марія Дружко, м. Камʼянське

Джерело https://nspu.com.ua/novini/pismennicya-ievgeniya-yavorska-stala-lavreatkoju-premii-kam-yanske-mistecke-pereveslo-2021/?fbclid=IwAR0SjbO5Du36KMfDLVQYtBrsZuppe5MrR3KCXqhuHI8INaEY1ZteiLI5N_o