12 лютого свій 50-річний ювілей відзначив наш земляк, відомий художник-карикатурист Віталій Грінченко, роботи якого відзначені призами престижних міжнародних конкурсів карикатур, друкувалися у відомих виданнях як у нас в Україні, так і за кордоном. Довгий час Віталій Олексійович працював в міських газетах, а його персональні виставки періодично проводилися в місті, зокрема в театрі ім. Лесі Українки, тому жителі Кам'янського добре знайомі з творчістю художника. Напередодні дня народження Віталія Грінченка ми зустрілися з ним, щоб привітати його з ювілеєм і поговорити про його творчості.


- Віталій Олексійович, скажіть, коли у Вас прокинувся талант художника і Ви почали малювати?

- Ви знаєте, я малював, скільки себе пам'ятаю. Мені завжди це було цікаво.

 

 

- Яку свою картину Ви малювали найдовше?

- Важке питання. Справа в тому, що я намагаюся "малювати з коліс", тобто максимально швидко реалізувати в малюнку свою ідею. Саме тому мені і подобається жанр карикатури, тому що в ньому ідея піддається швидкої реалізації. У карикатурі я можу своє бачення будь-якої ситуації швидко втілити в малюнки. А якщо ми говоримо про "серйозну" творчость, про те, щоб намалювати якусь серйозну картину замість фотозображення, то художник в цьому випадку намагається мазками не просто скопіювати зображення, а передати колорит, глибину і обсяг проектованого на полотно або папір об'єкта. Це природно вимагає серйозних витрат часу. Але особисто для мене, це не завжди цікаво. Я люблю якусь ідею реалізовувати швидко. Навіть якщо це буде виглядати не ідеально, "незграбно" і навіть у чомусь примітивно. Але щодо "недоладності" - це думка суб'єктивна. У карикатурі дуже складно визначити якісь художні критерії, за якими її можна оцінювати. У карикатурі в першу чергу як раз і цінується здатність художника донести в гумористичній формі до глядача якусь думку, якусь ідею, а художні особливості в цьому випадку не так важливі. Тому відповідаючи на Ваше запитання скажу, що у мене немає робіт, на які я б витрачав настільки великий проміжок часу, щоб це якось у мене відклалося в пам'яті.

 

 

- У Ваших роботах висвітлюються теми еротики і сексу?

- У моїй творчості, як і у інших художників, є певні табу. Я мало приділяю увагу тим темам, які Ви згадали. Я не хочу, щоб мої малюнки, мої карикатури виглядали вульгарно. У будь-якому випадку, якщо в моїх роботах є шикарні жінки або якийсь еротичний натяк, то я намагаюся щоб ці малюнки, все одно не виходили за рамки загальноприйнятих норм моралі. Так, і малював я ці роботи не з натури, без використання реальних моделей (сміється). Це збірні образи. Також я намагаюся не торкатися в своїй творчості і релігії, щоб ненароком не образити кого-небудь з віруючих. Карикатурист, повинен розуміти свою відповідальність, як художник. Він повинен змусити людей сміятися і посміхатися, але не втручаючись при цьому в область Віри або якихось особистісних проблем людини: хвороби, смерті і т.д. Грань між смішним і образливим дуже тонка і важливо її не перейти.

- А як щодо інструментів "швидкої реалізації"? Є якісь переваги: ручка, олівець, фломастер або фарби?

- Інструмент для мене не має значення. Я навіть на піску палицею можу щось намалювати, щоб реалізувати ідею, яка в даний момент прийшла мені в голову. Звичайно те, як буде виглядати "кінцевий результат", залежить від матеріалу, на якому виконаний малюнок і від того чим він намальований. "Улюбленого" інструменту у мене немає, але мені цікаві різні сучасні комп'ютерні ноу-хау, які в значній мірі спрощують роботу художника і відкривають перед художником нові можливості. Але "ручна робота", якщо так можна сказати, залишається для мене в пріоритеті. Малюнок, намальований рукою художника, а не створений за допомогою комп'ютерної програми, має душу.

 


- Якби у вас була можливість здійснити подорож в минуле, з ким із великих художників Ви б хотіли зустрітися і поспілкуватися?

- З Леонардо да Вінчі. Це дуже колоритна і неординарна особистість. Він набагато випередив свою епоху. У мене є до нього кілька запитань, на які я б хотів отримати відповідь з перших вуст. Сподіваюся, що і я б, як людина з майбутнього, теж його зацікавив.

- Ви багато працювали в міських виданнях і тому Ваші роботи добре відомі нашим землякам. І я можу визнати, що багато тем статей, які ілюструвались Вашими карикатурами вже і забулися, а ось самі карикатури все так же зберігаються в пам'яті.

- Так, таке бувало, що сама стаття виглядала набагато "блідіше", ніж карикатура, яка її ілюструвала. Я зараз не намагаюся показати який я "крутий" і талановитий. Просто жанр карикатури тим і унікальний, що одним малюнком передається суть проблеми або ситуації, що все зрозуміло і без слів.

 

- Чим ще крім живопису і карикатур Ви захоплюєтеся в житті?

- Спорт. Напевно, це друге моє велике захоплення в житті. Я з дитинства любив бігати, стрибати, плавати, займатися на турніках. Пізніше захопився рукопашним боєм, зокрема - східними єдиноборствами. При чому захоплення східними видами єдиноборств має для мене не тільки прикладне значення. Східна філософія дозволяє людині більш поглиблено розуміти суть багатьох речей і явищ - побачити особливу красу в падаючому аркуші, в біжучій воді, в схиленому вітром дереві і так далі. Ті ж самураї вони бачили навколишній світ по-своєму, через призму своєї філософії, через призму свого розуміння світу. Мені, як художнику, це зрозуміло і цікаво. Звичайна людина може пройти повз якогось явища, предмета або об'єкта і зовсім не звернути на нього увагу, а художник, побачить в ньому щось особливе, щось унікальне і навіть зазирнути в майбутнє, передбачивши, спрогнозувавши, що чекає цей предмет в майбутньому .... Тобто художник, як і самураї здатний помічати і вловлювати найдрібніші деталі картинки, які пересічному обивателю непомітні. Тому східна філософія дозволяє художнику більш продуктивно і багатогранніше підходити до розуміння і вивчення суті багатьох речей. Якщо ж говорити простіше, не торкаючись нюансів східної філософії, то заняття бойовими мистецтвами дає можливість сконцентруватися, дає можливість швидко, оперативно реагувати на зміну ситуації. Це теж свого роду "швидка реалізація". Тому як це не парадоксально, але заняття східними єдиноборствами допомагають мені і при роботі над карикатурами. Це дійсно дуже допомагає для чіткого формулювання думок і образів і моментальної реалізації ідеї у вигляді художнього зображення.

 

Орігамі - це ще одне моє захоплення, яке теж з'явилося в моєму житті після того, як я захопився східними єдиноборствами і яке теж дозволяє концентруватися, розвиває фантазію. Це справжнє мистецтво, яке дозволяє з пустого чистого аркуша створювати якісь образи. При чому це не "мертве" мистецтво, де ти збираєш моделі по вже існуючих схемах. Орігамі відкриває необмежені можливості для творчості. Ти сам вирішуєш, як тобі зігнути лист, щоб в результаті народилася нова фігура. Але придумати нову фігуру набагато складніше, ніж намалювати карикатуру. І я гордий тим, що у мене є ряд авторських робіт в орігамі, які я придумав і втілив особисто.


ДОВІДКА

Віталій Олексійович Грінченко народився 12 лютого 1971 року в Дніпродзержинську (зараз Кам'янське). У 1993 році закінчив Дніпропетровський монтажний техніком, факультет архітектури. Член Національної Спілки журналістів України з 2002 року, член асоціації карикатуристів України з 2004 року. Учасник багатьох міжрегіональних і міжнародних виставок карикатур. Багаторазовий лауреат конкурсів карикатур. Має дипломи переможця конкурсів, що проводяться Міжнародною фінансовою корпорацією IFC, інститутом масової інформації, Міжнародної організацією захисту слова "Репортери без кордонів", Посольством Франції в Україні та асоціацією Atravers I`Evrope. Співпрацює з виданнями: "КП в Україні", "Профіль", "Газета по-киевски", "Вечірні вісті", "Подія", "2000", "Вокруг смеха", "Флірт".

джерело https://kstati.dp.ua/kultura/vitaliy-grinchenko-gran-mezhdu-smeshnym-i-obidnym-ochen-tonkaya-i-vazhno-ee-ne-pereyti