СлоневскийDSC 0309

13 червня святкує 60-річний ювілей, відомий далеко за межами Кам’янського, краєзнавець, журналіст, письменник, знавець історії нашого краю Олександр Юлійович Слонєвський.
Корінний кам’янчанин, металург у четвертому поколінні, він після закінчення індустріального інституту, (нині державний технічний університет), відпрацював 16 років оператором «стану 350» сортопрокатного цеху Дніпровського металургійного комбінату.
Олександр Юлійович – ініціатор відновлення костьолу св. Миколая, активний учасник міського краєзнавчого товариства «Кам'янське-Дніпродзержинськ». Його цікаві доповіді, що грунтуються на вивченні архівних матеріалів, спогадах свідків подій, відкривають членам товариства маловідомі сторінки історії міста. Так були розкриті нові факти біографії підпільниці Галини Романової, директора металургійного інституту в 1933-1939 роках Германа Поля, директора металургійного заводу періоду окупації Порфирія Неклеси, Ельни Жданової Сундгрен – дочки директора Дніпровського металургійного заводу в 1907-1911 роках і дружини В. Жданова, головного інженера цього ж підприємства в 1930- х роках, а також висвітлені, засекречені до недавнього часу, події періоду політичних репресій 30-х років та ін.
Ще в 1993 р. його визнано кращим міським журналістом за цикл статей про історію міста. Згодом відомий краєзнавець стає лауреатом конкурсу «Майстер» (газета «2000», Київ) та переможцем міського конкурсу «Подивимось на місто з любов'ю» .
О. Ю. Слонєвський - автор ідеї, сценарію та закадрового тексту до документальних відеофільмів: «Врятувати і зберегти» та «Життя. Смерть. Воскресіння», присвячених костьолу св. Миколая, член Національної спілки краєзнавців України, та Всеукраїнського краєзнавчого товариства «Лелека».
О. Ю. Слонєвський входив до редакційної колегії журналу «Військово-історичний архів» (Москва), приймав участь у міжнародних краєзнавчих читаннях в Алупці, Харкові, Дніпропетровську. Його перу належить значна кількість краєзнавчих, публіцистичних і літературних публікацій в місцевих, обласних , республіканських та закордонних виданнях.
В 2002 році була опублікована книга Олександра Юлійовича «Жизнь. Смерть. Воскресение», яка описує процесс відродження одного з найкрасивіших католицьких храмів України – костьолу Святого Миколая.
Видання у 2007 році книги «Дух ушедшей эпохи», написаної спільно з істориком Людмилою Яценко, стало практично першою спробою чесно подивитися на рідне місто та по новому відкрити його історію читачам.
2009 рік для О. Ю. Слонєвського ознаменувався виходом книги «Игнатий Ясюкович. Имя в истории», яка мала міжнародний резонанс. Ця праця розкриває неабиякий образ Ігнатія Ясюковича – директора-розпорядника Дніпровського заводу у селі Кам’янському, що входив до десятки найбільш впливових промисловців Російської імперії.
Зовсім інша тематика піднята в книзі «Судебные процессы и преступность в Каменском-Днепродзержинске» (2010), яка в чомусь є продовженням книги «Дух ушедшей эпохи». Монографія охоплює період з 1761 по 1972 рік, проте найбільша увага приділяється піку політичних репресій 1937 – 1938 років.
В 2011 році Олександром Слонєвським були опубліковані три книги:
- «Мартиролог Кам’янського-Дніпродзержинська та Кам’янського (Дніпродзержинського) району за роки тоталітарної влади» – найбільш повний перелік жертв політичних репресій за роки радянської влади»;
– «История в лицах, или Портретная галерея Каменского-Днепродзержинска», написана в співавторстві з Олегом Морозом і перевидана в 2012 році, описує історію рідного міста на прикладі доль його мешканців;
- «Дочь наместника Президента», яка з книгою «Воспоминания о любви» (2003 р.), представляє ще одну творчу грань Олександра Юлійовича. В анотації до цих видань зазначено, вони «належать до тих щасливих літературних творів, які читаються на одному диханні».
В 2014 році вийшло з друку видання «Чотири покоління, або сповідь за покійних. Сімейна хроніка на тлі історичних подій», в якому історія Кам’янського-Дніпродзержинська представлена через призму долі сім’ї автора на протязі майже півтора століття.
Олександр Юлійович Слонєвський наполегливо вивчає складні періоди в житті міста. Не будучи істориком за освітою, він став одним із найкращих істориків за покликанням.

Джерело Кам'янське-Дніпродзержинськ. Калейдоскоп Подій