Мабуть ніхто, окрім старожилів Кам`янського, вже й не згадає, чому Будинок побуту "Лада", що знаходиться на проспекті Свободи саме так назвається. І взагалі, хто ж автор ідеї назви?

В кінці квітня 1978 року в Дніпродзержинську (зараз Кам`янське) на проспекті Леніна, 32-А (нині Свободи) відкрився Будинок побуту "Лада", про що писала тоді міська газета "Дзержинець". Про інтер'єр будівлі можна прочитати за посиланням http://disk-sport.com/index.php/istoriya/listaya-starye-gazety/70-e-gody/3704-u-dniprodzerzhinsku-38-rokiv-tomu-vidkrivsya-budinok-pobutu-lada-foto

Порившись у підшивках, я знайшов в газеті від 24 листопада 1978 року ось такі факти про автора назви:

"В інформаційно-рекламній газеті "Днепровская неделя" (видається у Дніпропетровську) було надруковано замітку, в якій Укрпобутреклама прохала читачів знайти назву для нового Дніпродзержинського Будинку побуту.

З 200 листів, одержаних за перші два тижні після публіувції замітки, були відібрані найцікавіші пропозиції для подальшого обговорення. Після публікації другої замітки було одержанао багато листів, автори котрих обговорювали запропоновані назви, пропонували нові.

Врешті вирішено було назвати новий побутовий заклад "Лада". Автор назви - Л.Н.Білоус із Дніпродзержинська".

 

Отже автора назви "Лада" знаємо. Було б чудово, щоб знайшовся і він сам. Можливо хтось щось знає про нього. Пишіть на мою електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  Віктору Володимировичу Куленко. А ось чому саме романтичне ім`я Лада носить (принаймні такий топонім ще існує) колишній Будинок побуту, залишається загадкою.

Ще не знаючи автора назви, я чув плітки, що Будинок побуту було названо ім`ям коханки першого директора цього закладу. Хочу спростувати цю версію, тому що тоді першою директрисою була жінка - Раїса Олексіївна Саранча. Під її керівництвом працювали кращі з кращих майстрів свого фаху в нашому місті. Та й потрапити в той колектив було не так просто.