Нещодавно в Хмельницькому вийшло в світ науково-документальне видання "На полях битв Другої світової війни: вихідці з України в європейському русі опору", спільно випущене Кам'янець-Подільським університетом ім. Миколи Огієнко і Державним архівом Хмельницької області.

У книзі, створеної групою авторів на чолі з доктором історичних наук, професором, академіком Національної академії наук Анатолієм Філинюком, представлені історичні нариси, документи і матеріали про учасників антифашистського Руху опору - вихідців з України, які діяли на території багатьох європейських держав - Франції, Німеччини, Італії, Бельгії, Польщі, Чехословаччини, Югославії, Греції, Норвегії та ін. Книга містить рідкісні фотографії, архівні джерела, багато з яких раніше не публікувалися, спогади і інтерв'ю українських інтернаціоналістів, документи і матеріали з музеїв України та інших країн, в тому числі Музею історії міста Кам'янського.
За словами його директора, кандидата історичних наук Наталії Буланової, в результаті співпраці музею з кам'янець-подільськими істориками, книга збагатилася матеріалами про наших земляків-кам'янчан, які стали учасниками міжнародного руху опору. Зокрема, в книзі міститься інформація про Галину Романову, учасницю підпільної організації "Європейський Союз", що діяла в столиці Рейху, ім'я якої носить одна з вулиць Кам'янського. Особливий інтерес представляють збережені в фондах нашого музею і вперше опубліковані в книзі спогади Павла Огурцова, учасника дніпродзержинської підпільної організації, якому після арешту і ув'язнення в концтабір вдалося втекти і приєднатися до чехословацьких партизанів.

Джерело  https://kstati.dp.ua