КраєзнавціIMG 2173


8 грудня в Центральній міській бібліотеці пройшло чергове засідання краєзнавчого товариства,яке було присвячено походженню топоніму Кам'янське.


Засідання відкрила директор бібліотечної системи Тетяна Герасюта. Вона розповіла, що Центральна бібліотека ім. Т.Г. Шевченка зайняла перше місце в обласному конкурсі на кращій електронний продукт з краєзнавства "О, рідна земле,люба моя нене!".

ДипломIMG 2181


З доповіддю виступив історик, краєзнавець Володимир Дзюба. Походження назви с. Кам'янського, перша письмова згадка про яке датується 1750 р., за легендою, пов'язане з козаком Камеоном, існування якого письмові джерела не підтверджують. На думку Д.І.Яворницького, топонім породжений особливістю рельефа. Дніпровські пороги, забори, скелястий острів Слюсарєв та правий берег Дніпра, де розташувалось село, річка Кам'янка - тому підтвердження. До того ж, за переказами старожилів, одна із скель навпроти Кам'янського називалася Запорізький камінь (біля нього зараз знаходиться насосна станція Дніпровського металургійного комбінату ім. Дзержинського). На карті Дніпропетровської обл. можна знайти не один населений пункт, назва якого походить від слова «камінь». Візьмемо хоча б с. Дніпровокам'янку, на околицях якого багато виходів кристалічних порід, що в народі прозиваються «камінням».
Інші краєзнавці висловлювали свої версії походження топоніма "Кам'янське"

Тетяна Дороніна, заступник директора по рекламі і маркетингу Кам'янської ЦБС.