optimized zcg8
 
12 квітня  в Кам’янському за ініціативою громадської організації «Голос Природи» пройшов круглий стіл з оцінки економічних і соціальних наслідків децентралізації системи опалення. Зустріч активістів «Голос Природи» з експертами викликала паніку серед більшості депутатів і виконавчої влади міста. Напередодні круглого столу, 30 березня, на сесії міської ради депутати прийняли рішення про відмову від централізованого опалення і перехід на індивідуальне електричне опалення в правобережній частині міста. З текстом рішення про децентралізацію системи опалення можна ознайомитись за посиланням: http://so.kam.gov.ua/ua/treezas_so/pg/140318598020333_d5/tpviewr/3/
 
 
Думка експертів не цікавить місцеву владу Кам’янського
 
Круглий стіл, ініційований організацією «Голос Природи», несподівано викликав гарячий інтерес у місцевої влади. Читальний зал центральної юнацької бібліотеки був переповнений депутатами, посадовцями та керівниками комунальних підприємств. Серед присутніх були голови вуличних комітетів та ОСББ, а також звичайні громадяни, стурбовані рішенням міської ради перевести жителів з централізованого опалення на індивідуальне електричне. З огляду на відверто хамську і деструктивну поведінку більшості присутніх посадовців і депутатів, організатори круглого столу і експерти не мали можливості розпочати обговорення робочих питань, запланованих програмою круглого столу «Економічні та соціальні наслідки децентралізації системи опалення в Кам’янському». Через дві години, коли представники місцевої влади втомилися від власного крику і покинули місце проведення дискусії, присутні активісти-екологи та городяни, нарешті, змогли почути думку кваліфікованих фахівців про причини неякісних послуг централізованого опалення в місті, реальні можливості переходу на індивідуальне електричне опалення і наслідки децентралізації. В обговоренні за круглим столом взяли участь фахівці Держенергонагляду, теплової електростанції, державного проектного інституту, міських електромереж.
 
«Ми не були готові до того, що на дискусію з питання децентралізації прийде така велика кількість депутатів, посадовців і комунальників. Тим більше, ми не були готові до того, що представники влади будуть вести себе настільки нестримано і неадекватно, кричати і перебивати спікерів, перешкоджаючи обговореннюдуже серйозної і важливої для городян теми. Наприклад, коли в 2017 році активісти «Голос Природи» разом з вченими ДНУ проводили круглий стіл, присвячений знищенню міських зелених насаджень, представників місцевої влади було не більше 5 осіб і їх участь в дискусії була досить пасивною. Ми поки що так і не зрозуміли до кінця всіх причин, через які зустріч громадськості з експертами викликала у місцевих депутатів та посадовців справжню паніку. У нас склалося враження, що більшість представників місцевої влади прийшли виключно з тим, щоб зірвати круглий стіл»,– заявив Євген Колішевський, виконавчий директор організації«Голос Природи».
 
Сумне минуле дає привід для сумнівів у щасливому майбутньому
 
Рішення міської ради про децентралізацію і перехід на електричне опалення в правобережній частині міста було прийнято без попередніх економічних розрахунків і техніко-економічних обґрунтувань, цей факт дає вагомий привід для занепокоєння. В історії Кам’янського вже були сумні випадки, коли місцева влада діяла необачно і в кінцевому рахунку не могла забезпечити фінансування реалізації прийнятих рішень. Наприклад, коли в 2000 році, з ініціативи міського голови В.Я. Швеця, міська рада прийняла рішення відмовитись від централізованої подачі гарячої води, виявилось, що в міському бюджеті немає коштів для забезпечення муніципальної сфери гарячою водою альтернативними способами. Жителям міста довелось вирішувати цю проблему самостійно, за рахунок власних фінансових ресурсів. Консультації про те, які водонагрівальні баки необхідно встановити і як ці роботи правильно організувати, для населення не проводились. У підсумку, багато жителів наспіх встановили неякісні водонагрівальні баки, чим створили ризик виникнення пожежонебезпечних ситуацій та затоплення сусідів. Крім цього, батькам довелося за власні кошти встановлювати водонагрівальні баки в дитячих садках, школах та інших бюджетних закладах. Цей приклад добре показує, як легковажні рішення депутатів можуть впливати на життя городян. Сьогодні у жителів Кам’янського є всі шанси зіткнутися з проблемами набагато більш серйозних масштабів.
 
«Протягом останніх 15 років організація «Голос Природи» неодноразово звертала увагу місцевої влади на необхідність поліпшення послуг централізованого опалення, зниження енергетичних втрат і модернізації устаткування, але, незважаючи на обіцянки, влада нічого кардинального в цій сфері так і не зробила. Сьогодні посадовці дають нам нові обіцянки, але на круглому столі ми не почули жодних документально підтверджених аргументів, які давали б підстави сподіватися, що рішення міської ради дійсно спрямоване на поліпшення життя городян. Наразі, складається враження, що місцева влада хоче уникнути відповідальності за нездатність організувати якісні послуги опалення та величезні борги перед постачальниками енергоресурсів. Для того, щоб сформувати остаточну позицію з цього питання, керівництву «Голос Природи» необхідно зібрати більше офіційної інформації. Однак, на думку запрошених експертів, вже зараз можна з упевненістю сказати, що повністю перевести правобережну частину міста на індивідуальне електричне опалення до кінця 2018 року нереально. Тому ми рекомендуємо жителям міста не поспішати з демонтажем комунікацій і батарей централізованого опалення, а також придбанням обладнання для індивідуального електричного опалення. Крім цього, ми наполегливо рекомендуємо власникам будинків, керівникам ОСББ, квартальних і вуличних комітетів вимагати від осіб, які приступили до модернізації електричних мереж, повний пакет документів: документи, що підтверджують особу працюючого персоналу, ліцензію, допуск на ведення робіт з електричними мережами, проект модернізації мереж, акт прийому-передачі виконаних робіт. Обов’язково потрібно перевірити, яка саме організація повинна приймати роботи і підписувати акт, тому що саме приймаюча організація бере на себе відповідальність за дотримання правил пожежної безпеки та інших вимог ДБН. У разі відсутності цих документів, жителі мають повне право викликати поліцію і реєструвати незаконне втручання в електричні мережі свого будинку. Категорично не рекомендується підписувати акти прийому виконаних робіт власникам будинків, керівникам ОСББ, вуличних та квартальних комітетів», – роз’яснив Євген Колішевський, виконавчий директор громадської організації «Голос Природи».
 
 
Євген Колішевський, виконавчий директор ГО «Голос Природи»
Контактний телефон: 067 681 13 16