акция ГП 11.11.17 1

 

 

11 листопада 2017 року за ініціативою екологічної організації «Голос Природи» відбулась акція «Запустимо в Блакитне озеро життя!». В ході акції у Блакитне озеро було запущено 263 кг малька білого амура і товстолобика з метою зниження рівня заростання водойми. В акції «Запустимо в Блакитне озеро життя!» взяли участь представники громадськості, бізнесу та науки.

Риби допоможуть Блакитному озеру стати чистішим

Блакитне озеро – це штучна водойма, яка утворилась майже 40 років тому на місці піщаного кар’єру поруч з селом Єлизаветівка і стала улюбленим місцем для купання та відпочинку населення. В останні роки Блакитне озеро почало інтенсивно заростати водоростями, що може призвести до замулювання джерел, які живлять озеро, і зниження рівня води у водоймі. Проблему заростання Блакитного озера можна вирішувати різними способами, екологи рекомендують біо-меліораційні методи, наприклад, використання спеціальних видів риб: білий амур, товстолобик і короп. До недавнього часу ці види риб вирощувалися в Україні виключно як харчовий продукт, однак, в останні 5 років їх почали використовувати для поліпшення екологічного стану дренажних і меліоративних каналів.

«Щоб зрозуміти причини інтенсивного заростання Блакитного озера, потрібно провести дослідження. Як правило, ця проблема має комплексний характер. Бурхливий розвиток рослинності може відбуватися через зміну клімату, зниження рівня рибних запасів, зміну складу ґрунтових вод, забруднення водойми азотними і фосфатними речовинами,– розповідаєНовицький Роман Олександрович, кандидат біологічних наук, професор кафедри водних біоресурсів та аквакультури Дніпропетровського державного агропромислового університету. – Частково проблему заростання водойми можна вирішити за рахунок зариблення спеціальними видами риб. Цей метод досить ефективний за умови, що акції із зариблення будуть проводитися систематично, оскільки в умовах України білий амур і товстолобик не здатні відтворювати потомство. Крім цього, важливо, щоб громадяни і правоохоронні органи не дозволяли браконьєрам виловлювати запущену рибу».

 

акция ГП 11.11.17 2

Стан Блакитного озера турбує екологів

Поточний екологічний стан Блакитного озера викликає тривогу: дно озера інтенсивно заростає, рівень води знижується, представники тваринного світу зникають, вперше почали з’являтися синьо-зелені водорості. Беручи до уваги, що вода в Блакитному озері є прісною і досить чистою, цю водойму необхідно розглядати не просто, як цінну рекреаційну зону, а і як стратегічно важливий водний об’єкт. На думку «Голос Природи», жителі Дніпропетровської області можуть втратити

Євген Колішевський, виконавчий директор ГО «Голос Природи» 

Контактний телефон: 067 681 13 16