АлдакимовIMG 1210

На другому занятті школи здорового способу життя "Твоє здоров'я" Валентин Алдакімов розповів як без медикаментів знеболювати і лікувати межхребцеву грижу.

За статистикою, сьогодні на кожні 100 тисяч чоловік припадає 100 випадків грижі міжхребцевого диска. Однак не всі знають, які симптоми цього захворювання і як лікувати міжхребцевих грижу без операції. Сидячий спосіб життя з часом може стати причиною багатьох захворювань – в тому числі, і грижі міжхребцевого диска. У групу ризику потрапляють чоловіки і жінки від 25 до 50 років, які виконують роботу, пов’язану з підняттям тяжкості (наприклад, вантажники) або з тривалим сидінням (наприклад, в офісі перед комп’ютером). Але що робити, якщо вам вже довелося зіткнутися з цим захворюванням?
Що таке грижа міжхребцевого диска, і які симптоми цього захворювання? На ті та інші запитання відповідав Валентин Алдакімов.
Щоб зрозуміти, що таке міжхребцева грижа, потрібно мати уявлення про анатомію хребетного стовпа. Міжхребцевий диск оточений фіброзним кільцем. Грижа виникає тоді, коли фіброзне кільце в силу певних причин розривається і пульпозное ядро, яке знаходиться всередині диска, зміщується. Потрапляючи в міжхребцевий канал, воно впливає на клітини спинного мозку або нервові корінці, через що виникає біль, спазми, оніміння і т. д.
Причини, з яких виникає міжхребцева грижа, можуть бути різними: сильні удари в спину, травми при падінні, різкому повороті, підняття важких предметів. Особливо висока вірогідність розвитку грижі у людей, які страждають на остеохондроз, що мають неправильну поставу або інші проблеми з хребтом.
Симптоми міжхребцевої грижі можуть відрізнятися в залежності від локалізації грижі (в поперековому, грудному або шийному відділах хребта), а також залежно від стадії її розвитку.
Все більше лікарів сьогодні віддають перевагу безопераційним методам лікування грижі міжхребцевого диска. Правда, тут теж є свої особливості. Так, наприклад, медикаментозне лікування не завжди ефективно, оскільки воно не усуває причину захворювання, а лише прибирає запалення. Втім, якщо цей метод поєднувати з іншими способами лікування грижі, то ймовірність успіху значно зростає.
До консервативним методів належать голкотерапія, точковий масаж, гірудотерапія, є і народні засоби. Але пам’ятайте, що займатися самолікуванням небезпечно, тому обов’язково проконсультуйтеся з фахівцем!
Пам’ятайте: грижа міжхребцевого диска піддається лікуванню, головне – не запускати захворювання, вчасно звернутися до лікаря і вибрати оптимальний для вас метод лікування. Будьте здорові!

Тетяна Дороніна, заступник директора по рекламі і маркетингу Кам'янської ЦБС